Ræv, Vulpes Vulpes, Red Fox

Ræv ved Koldkær Bæk. 25-1-2015.

Ræv ved Koldkær Bæk. 25-1-2015.

Ræven er almindelig ved Koldkær Bæk. Det er ikke usædvanligt at se den i dagstiden. I Gammel Skejby og ved Kirstine Minde (Brandøvelsesgården) er der også information om sete Ræve.

Det er velkendt blandt de lokale, at Ræven holder til i det gamle Skydeskur i bunden af Overdrevet ved Koldkær Bæk. Et af billederne på denne side viser rævens gravearbejde inde i skydeskuret. Ofte ligger der en plukket fugl i skuret.

Omkring den centrale del af Koldkær Bæk er registret ca. 20 rævegrave. De ca.10 er fra kompleks på skråningen af Søftenmotorvejen (se billedet nederst på siden) . Samlet er der nok snare det dobbelte antal rævegrave omkring Koldkær Bæk. Dette begrundes med at der ikke er sket gennemgang af arealerne ejet af fritidslandmænd. Desuden er områderne Vester Eng og Brendstrup og tilhørende skov heller ikke gennemgået (endnu).

Fordi der er 20 rævegrave, er der langt fra 20 par ræve. En forsigtig vurdering er, at der er 2-4 rævepar i området omkring den centrale del af Koldkær Bæk. Dertil kommer ræve ved Vester Eng og Brendstrup og tilhørende skov. Det kunne være interessant at undersøge nærmere hvilke grave, som benyttes. F.eks. med. vildtkamera (kræver tilladelse af lodsejererne).

Optagelser af forskellige aktiviteter ved en Rævegrav i nærheden af Koldkær Bæk. 2017.

Optagelser af dyr, som kommer tæt på en Rævegrav i nærheden af Koldkær Bæk. 2017.

Ræv ved Koldkær Bæk. 3-5-2014. Kl. 10:30 om formiddagen lå denne prægtige ræv i dyb søvn på overdrevsarealet, som Koldkær Bæk gennemløber. Man kunne komme kun ca. 10 m fra den; råbe til den uden at den reagerede. Var ræven syg (hundegalskab) ? Man stod og blev lidt nervøs. Men nej pludselig vågnede ræven og var væk i et rødt lyn. Ofte opleves noget naturmæssigt spændende ved Koldkær Bæk.

Ræv ved Koldkær Bæk. 3-5-2014. Kl. 10:30 om formiddagen lå denne prægtige ræv i dyb søvn på overdrevsarealet, som Koldkær Bæk gennemløber. Man kunne komme kun ca. 10 m fra den; råbe til den uden at den reagerede. Var ræven syg (hundegalskab) ? Man stod og blev lidt nervøs. Men nej pludselig vågnede ræven og var væk i et rødt lyn. Ofte opleves noget naturmæssigt spændende ved Koldkær Bæk.

At rævene fra Søftenmotorvejen sagtens kan passere Egå og komme over til overdrevet ved Koldkær Bæk er følgende observation et muligt indicie på: En gang blev der fra det højeste punkt på skråningen ved Paludan Müllersvej og Koldkær Bæk set en Ræv komme løbende ud fra Skydeskuret. Først løb den op til krattet ved Agro Food Park. Kort efter kom ræven ud af krattet ved ‘Bautastenen’ og fortsatte ned i Slugten (bunden af overdrevet). Herfra sprang den over Koldkær Bæk, fortsatte øst om Kirsebærlunden, over markerne og videre øst om Humlehus. Herfra fortsatte den ned over markerne mod tagrørene ved Egå (ca. 1,3 m bred på det sted). Den havde direkte kurs mod Skråningen på Søftenmotorvejen. En fantastisk oplevelse at se, med hvilken elegance Ræven  løb af sted med sin store buskede hale.  Det hele foregik i roligt tempo. Ikke een gang stoppe den for at tage bestik af situationen, eller for at hvile sig. De ca. 1000 meter blev tilbagelagt på ca. 2 minutter. Ikke underligt at ræven og dens store slægtning Ulven kan tilbagelægge imponerende afstande på kort tid.

Rævegrave ved Koldkær Bæk. 2013, 2014, 2015. Der er rigtig mange rævegrave omkring Koldkær Bæk. Ca. 20 ialt er registreret. Der er sandsynligvis en del flere. Nogle grave er ret unselige, andre er store med en ordentlig bunke opskrab. Desværre er det næppe grævlingegrave. Grævlingens dybe 'plovfure' mangler. Grævling er indtil nu ikke observeret ved Koldkær Bæk. Håber den dukker op en dag.

Rævegrave ved Koldkær Bæk. 2013, 2014, 2015. Der er rigtig mange rævegrave omkring Koldkær Bæk. Ca. 20 ialt er registreret. Der er sandsynligvis en del flere. Nogle grave er ret unselige, andre er store med en ordentlig bunke opskrab. Desværre er det næppe grævlingegrave. Grævlingens dybe ‘plovfure’ mangler. Grævling er indtil nu ikke observeret ved Koldkær Bæk. Håber den dukker op en dag.

Rævegrave tæt på Koldkær Bæk. 1-12-2013. Kun ca. 200 m nord for Koldkær Bæks's udløb i Egå, går Søftenmotervejen hen over Egå. Der er kørt i tusindevis af kubikmeter stabilt grus på, for at sikre en passende vejhøjde over åen. Det er noget rævene har udnyttet. Det er nemt at grave gange i det stabile grus. Ca. 10 rævegrave er det blevet til. Dog er de ikke særlig stabile - nogle grave ser ud til at være styrtet sammen :-(

Rævegrave tæt på Koldkær Bæk. 1-12-2013. Kun ca. 200 m nord for Koldkær Bæks’s udløb i Egå, går Søftenmotervejen hen over Egå. Der er kørt i tusindevis af kubikmeter stabilt grus på, for at sikre en passende vejhøjde over åen. Det er noget rævene har udnyttet. Det er nemt at grave gange i det stabile grus. Ca. 10 rævegrave er det blevet til. Dog er de ikke særlig stabile – nogle grave ser ud til at være styrtet sammen :-(

Spor efter Ræv ved Koldkær Bæk. 2014 og 2015.

Spor efter Ræv ved Koldkær Bæk. 2014 og 2015.

2.490 videooptagelser med Vildtkamera af Ræv

I en undersøgelse med 20 vildtkamera omkring Koldkær Bæk fra september 2016 til april 2018 er registreret ialt 2.490 videooptagelser med Ræv. Se Wildlife monetoring by using trail camera

Senere vil følge nærmere analyser på baggrund af de mange optagelser. Der er også optagelser fra en rævefamilie, som starter med 4 hvalpe og slutter med kun en hvalp. Der vil komme tidslinie-opgørelse over dette, samt video over forløbet. Det er nok ikke usædvanligt for et rævekuld med så stort et frafald i hvalpealderen?

Rævens brug af Faunapassage ved Koldkær Bæk, efteråret 2016.